Pembuatan Alat Pencacah Rumput dan Pengering Kotoran untuk Meningkatkan Produktivitas Sapi Perah di Kelurahan Mulyorejo
Main Article Content
Abstract
Dairy farmers from the Mulyo Farmers group, located in Mulyorejo Village, Sukun District, Malang City, are experiencing problems with feed productivity because dairy cows require fresh grass for their consumption. The cow dung on this farm has not been utilized properly, resulting in waste that can pollute the river flow in the surrounding environment. The purpose of this service is to provide solutions to these issues. The methods used in this service include socialization about the dangers of cow dung waste and its utilization, training in creating milk packaging with market value, and developing tools for shredding and drying cow dung. The results of this service activity indicate that farmers can save time and money on feed purchases by up to 30% because the grass can be chopped and consumed by all the cows. Additionally, cow dung can be dried and sold, increasing the income of the Farmers Group. Public knowledge about the dangers of cow dung and its utilization increased from level 2 to level 6, while awareness of dairy product packaging improved from 10% to 40%.
Article Details
Jurnal Pemberdayaan Masyarakat is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
References
Arief, S. (2015). Rancang Bangun Mesin Pencacah Rumput Gajah. Seminar Nasional Tahunan Teknik Mesin XIV (SNTTM XIV), 1–8. http://bhagawanta.indonetwork.co.id
Ashari, U., Muhrim Tamrin, M., Eka, F., Surusa, P., Jafar, M. I., & Gorontalo, U. I. (2024). Introduksi Mesin Pencacah Limbah Organik Portabel Tenaga Surya di Lahan Pertanian Jagung Desa Longalo. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat, 9(1), 8–15. https://doi.org/10.21067/jpm.v9i1.9196
Baba, S., Muktiani, A., Ako, A., & Dagong, M. I. A. (2011). Keragaman dan kebutuhan teknologi pakan peternak sapi perah di kabupaten enrekang. Media Peternakan, 34(2), 146–154. https://doi.org/10.5398/medpet.2011.34.2.146
Dwi Kusumawati, E., Zaini, A., Sarwoko, E., Mahmud, A., & Ramayanti, K. (2024). Peningkatan Pengetahuan, Ketrampilan dan Kapasitas Peternak Kambing Domba dalam Penyediaan Pakan Ternak Berkualitas. JPM(Jurnal Pemberdayaan Masyarakat), 9, 108–114. https://doi.org/10.21067/jpm.v9i1.10136
Indana, L., Sane, B. F., Efendi, K. N., Rahmawati, F., & Haryono, A. (2023). Pendampingan Pemanfaatan Teknologi Informasi sebagai Upaya Digitalisasi Produk pada UMKM Omah Batik Sukun ( Accompaniment of Information Technology Use to Digitalize Products in Omah Batik Sukun MSMEs ) Omah Batik Sukun merupakan salah satu UMKM di Kota M. Jurnal Aplikasi Sains Dan Teknologi, 7(1), 60–71.
Lubis, I., Lubis, H., Effendy, M. F., Zulkirahmadhani, D., Putri, M. I., & Aslamiyah, R. (2022a). Pembuatan Desain Logo dan Kemasan Susu Kedelai serta Pemasaran Produk Berbasis Sosial Media. AMMA : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 793–797.
Lubis, I., Lubis, H., Effendy, M. F., Zulkirahmadhani, D., Putri, M. I., & Aslamiyah, R. (2022b). Pembuatan Desain Logo Dan Kemasan Susu Kedelai Serta Pemasaran Produk Berbasis Sosial Media. AMMA : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1.
Margono, Atmoko, N. T., Priyambodo, B. H., Suhartoyo, & Awan, S. A. (2021). Rancang Bangun Mesin Pencacah Rumput Untuk Peningkatan Efektivitas Konsumsi Pakan Ternak Di Sukoharjo. Abdi Masya, 1(2), 72–76. https://doi.org/10.52561/abma.v1i2.132
Mayulu, H., Ergi, E., Haris, M. I., & Soepriyadi, A. (2020). Analisis finansial usaha sapi potong peternakan rakyat di Kecamatan Sebulu Kabupaten Kutai Kartanegara. Journal of Tropical AgriFood, 2(1), 16. https://doi.org/10.35941/jtaf.2.1.2020.3624.16-25
Pratiwi, I., Permatasari, R., & Homza, O. F. (2019). Pemanfaatan Limbah Kotoran Ternak Sapi Dengan Reaktor Biogas Di Kabupaten Ogan Ilir. Ikraith-Abdimas , 2(3), 1–10.
Rosandi, S., Sudarwanto, T., Pendidikan, P., Niaga, T., Ekonomi, J. P., & Ekonomi, F. (2014). Pengaruh Citra Merek Dan Desain Kemasan Terhadap Minat Beli Konsumen Pada Produk Susu Ultra Studi Kasus Pada Cafetariah Srikandi Fakultas Ekonomi Universitas Negeri Surabaya. Jurnal Pendidikan Tata Niaga, 2(2), 1–16.
Samosir, G. R. A., & Martgrita, M. M. (2021). Analisis Pendahuluan Pemanfaatan Konsorsium Bakteri Termofilik dari Kotoran Sapi Untuk Produksi Biogas. Journal of Applied Technology and Informatics Indonesia, 1(1). https://doi.org/10.54074/jati.v1i1.5
Suardana, I. W., Putri, P. J. R. A., & Besung, I. N. K. (2016). Isolasi dan Identifikasi Escherichia coli O157 : H7 pada Feses Sapi di Kecamatan Petang, Kabupaten Badung-bali. Buletin Veteriner Udayana, 8(1), 30–35. https://ojs.unud.ac.id/index.php/buletinvet/article/download/19669/13060
Suryanto, T., Sari, V. I., & Masruhan, A. (2022). Kandungan Unsur Hara Pupuk Organik Cair Kotoran Sapi dengan Penambahan Gulma Pakisan ( Nephrolepis biserrata ). Citra Widya Edukasi, 14(3), 267–276.