Inovasi Alat Perajang Otomatis sebagai Upaya Peningkatan Produktivitas Usaha Keripik Singkong di Kelurahan Jedong

Main Article Content

Handika Setya Wijaya
Sinar Perbawani Abrina Anggraini
Luthfi Indana

Abstract

Mr. Bawi's cassava chips MSME in Wagir District, Malang Regency, faced challenges in financial management, marketing, and food hygiene, coupled with the use of semi-manual chopping tools that were less hygienic and time-consuming. The solutions offered included business management governance training such as simple financial reports, the use of financial applications, BEP and SWOT analysis, marketing through e-commerce, and hygiene and sanitation training, along with the innovation of an automatic cassava chopping tool. This activity aimed to increase production, human resource quality, and market expansion to support increased income. As a result, chip production increased by 74% to 192 kg per 2 hours, knowledge of BEP and SWOT analysis increased from level 1 to 4.7, quality control and hygiene from level 1 to 4.9, and marketing and e-commerce communication from level 1 to 4.

Article Details

How to Cite
Wijaya, H. S., Anggraini, S. P. A., & Indana, L. (2025). Inovasi Alat Perajang Otomatis sebagai Upaya Peningkatan Produktivitas Usaha Keripik Singkong di Kelurahan Jedong. JPM (Jurnal Pemberdayaan Masyarakat), 10(2). https://doi.org/10.21067/jpm.v10i2.12908
Section
Articles

References

Alfin, A. (2021). Analisis Strategi UMKM dalam Menghadapi Krisis di Era Pandemi COVID-19. Jurnal Inovasi Penelitian, 1(3), 1543–1552.

Auliya, A., & Aprilia, D. N. (2016). Pengaruh Hygiene Pengolhahan Makanan Terhadap Kualitas Makanan Di Hotel Aston Rasuna Jakarta. Jurnal Hospitality Dan Pariwisata, 2(2), 216–227.

Batubara, H., Rahayuni, T., & Budiman, R. (2019). Rancang Bangun Mesin Perajang Singkong Untuk Meningkatkan Efisiensi Waktu Perajangan Dan Menurunkan Keluahan Musculoskeletal. Jurnal Elkha, 6(1), 28–33. https://doi.org/10.26418/elkha.v6i1.5644

Farhat, R., Setyawati, L. D., Mahardika, T. A., Aziz, M., & Widajantie, T. D. (2025). Inovasi Digital dalam Pengelolaan Keuangan UMKM: Sosialisasi Pencatatan Laporan Keuangan melalui Aplikasi Teman Bisnis. Alkhidmah: Jurnal Pengabdian Dan Kemitraan Masyarakat, 3(1), 17–28.

Fauziah, R., & Suparmi. (2022). Penerapan Hygiene Sanitasi Pengelolaan Makanan Dan Pengetahuan Penjamah Makanan Hygiene Sanitation Food Management And Food Criter Knowledge. Jambura Health and Sport Journal, 4(1), 11–18.

Harling, V., N, V., & Apasi, H. (2018). Perancangan Poros Dan Bearing Pada Mesin Perajang Singkong. Soscied, 1(2), 42–48.

Indana, L., Rinanti, R. F., Ramadhan, V. P., & ... (2024). Pembuatan Alat Pencacah Rumput dan Pengering Kotoran untuk Meningkatkan Produktivitas Sapi Perah di Kelurahan Mulyorejo. JPM (Jurnal …, 9(2).

Iqbal, M., & Nurwathi, N. (2021). Perancangan Alat Perajang Singkong Otomatis Dan Manual. Rekayasa Industri Dan Mesin (ReTIMS), 2(2), 34.

Mashuri, M., & Nurjannah, D. (2020). Analisis SWOT Sebagai Strategi Meningkatkan Daya Saing. JPS (Jurnal Perbankan Syariah), 1(1), 97–112.

Nisa, A. Z., & Susilo, D. E. (2025). Penerapan SAK EMKM dan Pengendalian Internal terhadap Kualitas Laporan Keuangan UMKM di Jombang. Owner: Riset Dan Jurnal Akuntansi, 9(3), 1706–1717.

Prihatiningsih, B., Indana, L., Fitri, A. C. K., Anggraini, S. P. A., & Marcella, L. (2024). Pendampingan Pengolahan Limbah Cair Batik di UMKM Omah Batik Sukun, Kota Malang. Darmabakti : Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat, 5(01), 53–58.

Rachmawati, P. (2019). Rancang Bangun Mesin Perajang Singkong yang Memenuhi Aspek Ergonomis untuk Meningkatkan Produktivitas Pekerja. Jurnal Engine: Energi, Manufaktur, Dan Material, 3(2), 66–72.

Sasoko, D. M., & Mahrudi, I. (2023). SWOT Analysis Technique in Activity Planning: A Comprehensive Overview. Jurnal Studi Interdisipliner Perspektif, 22(December 2022), 1.

Syafa’at, I., Dzulfikar, M., Purwanto, H., & Respati, S. B. (2019). Peningkatan Produktivitas Keripik Singkong Melalui Alat Perajang Singkong Semiotomatis Di Kelurahan Pakintelan Kota Semarang. Abdimas Unwahas, 4(1), 42–45.

Wiguna, W., Septiawan, D., Arham, M., & Adi S, P. K. (2023). Pembuatan Alat Perajang Singkong Dalam Peningkatan Produksi. Batara Wisnu: Indonesian Journal of Community Services, 3(3), 555–561.

Yudha, V., & Nugroho, N. (2020). Rancang Bangun Mesin Perajang Singkong dengan Pendorong Pegas. Quantum Teknika : Jurnal Teknik Mesin Terapan, 2(1), 19–26.

Most read articles by the same author(s)